tisdag 4 februari 2014

Tankar och Nybörjartips!

Vad bör man tänka på när man bygger en modul, det är inte så lätt att veta, det som bubblar på nätet är inte alltid rätt eller hela sanningen...

1. Välj inte modulsystem bara genom att läsa normer och standarder på nätet, besök och delta i modulträffar och skaffa dig ett beslutsunderlag, "vad passar mig".

2. Spara inte på materialet, bygg inte av det ohyvlade virket bakom garaget utan välj flerlagers-plywood av god kvalité. Det brukar det gå att hitta spillbitar hos byggmaterialhandlaren så man inte behöver köpa en hel skiva för gavlarna till sin första modul.

Materialtjocklek plywood:
  • Gavlar 10-15mm
  • Underlag för spår 10mm + list som T-profil
  • Modulsidor 4-7mm
3. Bygg modulstommen, var noggrann med tumstocken och vinkelhaken. Prova gärna mot en annan beprövad modul redan innan rälsläggningen.

4. Måla modulen, invändigt och utvändig för att skydda mot fukt och smuts. Utvändigt räcker med grundfärg i detta stadiet. Invändigt brukar jag måla vitt för att underlätta det vidare arbetet.

5. Nu är det dags för rälsläggningen, fortsätt jobba noggrant och metodiskt, löd hellre dit en elanslutning för mycket än en för lite. När det är klart så är det provkörning, provkörning och åter som gäller. Det är inte fel utan snarare att rekommendera att modulen deltar i sin första träff "naken.
(som fallskydd kan man tillfälligt skjuta fast tyg med häftpistol)

6. Grovforma landskapet med nät eller cellplast.

7. Ballastera, T-blå är ett bra hjälpmedel för att minska ytspänningen.

8. ... (To be continued)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar